Nieuw Zendingsproject Nieuw Zendingsproject
Broers en zussen,

Graag neem ik u en jou mee in een verslag van onze zoektocht naar een project in het buitenland.
Met de zendingscommissie zijn we een behoorlijke tijd op zoek naar een manier om onze gemeente te verbinden met een buitenlandse gemeente. We hebben zelf gezocht, gebeden, gesurft op het internet, we hebben de hulp van FOCUS ingeschakeld en uiteindelijk zijn we bij de GZB terechtgekomen. Samen met hen zijn we op zoek gegaan naar een project wat iedereen aanspreekt, naar een project waar we met onze handen uit de mouwen kunnen.
In tussentijd is Laura Haspels aangeschoven binnen de zendingscommissie. Zei pakt het stuk communicatie op. Helaas stopte Martijn Blok, de penningmeester met zijn werkzaamheden binnen de zendingscommissie. Dit vinden we echt heel jammer. 
We kregen een mail van de GZB met als voorstel om het project van Aad van der Maas te gaan ondersteunen. Wij, als zendingscommissie, wilden weten of dit project gemeente-breed aan zou spreken. Daarom hebben we verschillende personen, jong en oud, uitgenodigd om een avond bij te wonen waarin de GZB het project zou presenteren.
En… wat een opkomst! Bijna iedereen die we uitnodigden reageerde enthousiast. De jongeren waren ruim vertegenwoordigd, wat wel echt heel tof was! Een teamlid van focus was aanwezig, de jeugdouderling met vrouw stond paraat en een diaken was erbij.
We openden de avond met koffie en een Hollandse stroopwafel. We zochten verbinding via Teamviews met Aad die in Albanië is. Het was alsof hij gewoon bij ons aan tafel zat. Laura opende de avond met een wel heel actueel Bijbelgedeelte prediker 3: ‘Voor alles is een tijd, een tijd om afstand te nemen en een tijd om te knuffelen.’ 
Vervolgens legde Aad uit hoe de protestantse kerk in Albanië is ontstaan en dat het er iets anders aan toegaat als bij ons. Tot de jaren negentig heerste het communisme daar. Elk geloof werd verboden. Toen het communisme viel kreeg het christendom weer ruimte. Mensen werden katholiek, oosters-orthodox of moslim. Later kwamen de protestanten pas. Het zijn veel kleine gemeente van 20-40 personen. Veel gemeente zijn jong. Deze christenen hebben geen voorouders die ze na kunnen doen, of om advies kunnen vragen. Ze moeten alles zelf uitvinden. Daarom hebben ze begeleiding nodig. Aad van der Maas is daar om dominees en kerken te trainen. Op dit moment heeft hij twaalf kleine gemeenten onder zijn hoede. Hij gaf aan dat onze kerk een soort mentor of voorouder kon worden van drie van de twaalf kerken in Albanië. Concreet zouden we ze enorm kunnen helpen om voor die gemeente te bidden, ze kaarten te sturen en brieven te schrijven. Maar ook door te laten zien hoe wij het gemeente-zijn vormgeven en uit te leggen waarom we het op deze manier vormgeven. Dat zou kunnen door middel van het maken van filmpjes. Aad van der Maas zou dan voor de ondertiteling kunnen zorgen. 
We hebben met elkaar nagedacht of dit iets voor onze gemeente zou kunnen zijn. Er kwamen verschillende vragen naar boven: ‘Is dit concreet genoeg? Is er een plan? Hoe krijgen we dit goed naar de gemeente georganiseerd enzovoorts?’
De meeste van de aanwezigen tijdens de voorlichtingsavond wilden het liefst daar op bezoek gaan. Jammer genoeg kan dat nu niet vanwege het coronavirus. Maar in de toekomst hopen we er zeker een keer naar toe te gaan!
We sloten de avond af met gebed. We hebben daarna nog even met elkaar nagepraat…. Enthousiaste ideeën kwamen naar boven.
Met een hoofd vol ideeën, blijdschap en dankbaarheid (dankbaarheid voor onze gemeente, die al jaren bestaat, waar jong en oud graag samenkomen om onze Heer te zoeken en te aanbidden) kwam ik thuis. Daar vertelde mijn man me dat onze zoon van vijf jaar voor ons had gebeden op zijn knieën. WAUW!
De eerste stap is om de drie gemeenten in Albanië te leren kennen. We hopen u en jou binnenkort mee te nemen naar Albanië om daar de drie gemeenten te ontmoeten. Heeft u ideeën of vragen of zou u mee willen helpen? Spreek gerust één van ons aan of neem op een andere manier contact met ons op. We zijn o.a. te vinden op Facebook en Instagram.

Hartelijke groet,
André Blok, Laura Haspels en Maureen Kerkstra

P.S.
Inmiddels is het nieuwe project ook in de kerkenraad besproken en deze hebben aangegeven dat zij zich hierin helemaal kunnen vinden. We zullen dus ook financieel het werk van Aad en Dineke van der Maas in de jonge evangelisch-protestantse gemeenten in Albanië gaan ondersteunen. Dit willen we dan ook direct concreet maken door de opbrengst voor de dagboekjes te doneren aan dit doel.
terug